Groep 4 2018-2019

Meten tijdens de rekenles:

In het huidige blok van rekenen hebben de kinderen de maten meter en centimeter aangeboden gekregen. Na hiervan kennis te hebben genomen zijn we deze kennis in praktijk gaan brengen met de Ikea meetlinten die hier uitermate geschikt voor blijken te zijn. We gingen in de groep aan de gang om bij jezelf of je buur de lichaamsmaten hiermee te gaan vaststellen.Dat was een secuur werkje zoals op de foto’s ook te zien is.


Muziek op school

Zoals jullie weten hebben wij op school juf Annelies die 1 x per week de muzieklessen bij ons op school verzorgt.Nu wij als team gaan kiezen voor een muziekmethode waaruit wij zelf de muzieklessen kunnen gaan geven en vandaag hebben wij de eerste uitgeprobeerd. Het was een les over een paleis waarin een prinses woont en in dat paleis luistert men naar deftige muziek. We luisterden naar een “menuet van Mozart” waarbij de kinderen moesten tellen hoe vaak ze de koekoek en de specht voorbij hoorden komen in de muziek. Daarbij werd een soort “rijdans” gedaan.Erg leuk! Dat wordt lastig kiezen met zoveel goed en leuk aanbod.

Op de foto’s is te zien dat deze prinsen en prinsessen niet zo deftig zijn;-)


De Kunstweken in groep 4:

Al enkele weken werken wij in groep 4 rond de kunstenaar Keith Haring. Dit i.v.m. De Kunstweken op de Zuidwend.( een bijzonder  project beeldende vorming) Elke klas heeft een kunstenaar toegewezen gekregen waar wij ons met de groep in verdiepen en over werken. Het zal jullie waarschijnlijk niet zijn ontgaan. We hebben een filmpje gezien over het werk en leven van Keith. Vervolgens hebben wij uitgebreid zijn kunst bekeken en becommentarieerd. We hebben gekeken naar overeenkomsten en verschillen in zijn werk..Vervolgens zijn we er zelf mee aan de slag gegaan. Op de foto’s kunt u zien hoe we ons eigen ontwerp van het schilderij  “Happy people” aan het figuurzagen zijn. Deze hangen nu aan de tak in de klas om bewonderd te worden.


Voorstelling groepen 4 en 6

Op woensdag 13 februari hebben de kinderen van de groepen 4 en 6 een geweldige voorstelling neergezet voor alle ouders. Het was een spetterende avond met o.a. heksen, skeletten, zwemmers, wasvrouwen, trommelaars en een optreden met echte zwemnoodles. De kinderen hebben over deze voorstelling een opstel geschreven. Een paar hiervan kunt u hier lezen.


Tijdens de nationale voorleesdagen kwam de voor ons ‘beroemdste brandweerman uit Eemnes’ voorlezen voor onze groep uit het boek “kijk verder dan je neus lang is”. Geheel gekleed in brandweer kostuum vertelde brandweerman Arno de Kruif een verhaal, maar hij vertelde ook wat je moet doen, of juist niet moet doen, als er brand uitbreekt.

Zoals u op de foto’s kunt zien zit iedereen geboeid te luisteren.


Het Kerstfeest in groep 4 was weer een groot succes. Al in de aanloop naar kerst waarin de boom werd versierd en kerststukjes werden gemaakt zat de stemming er goed in. De kinderen zagen er weer prachtig uit en namen de heerlijkste gerechten mee. Er is dan ook flink van gegeten. Tussen de gangen door waren er optredens van de kinderen. Er werden kerstverhalen voorgelezen, een lied van kinderen voor kinderen was serieus ingestudeerd, ook een groep jongens had serieus geoefend op het welbekende “Jingle bells” en er was zelfs een goocheltruc. Na het eten werden de kerstmannenmutsen opgezet en hebben we ons kerstlied aan de ouders laten horen. Klik op de foto voor de andere foto’s.


De kinderen van groep 4 hebben  28 november jl. een bezoek gebracht aan de bibliotheek.

Een medewerker heeft de kinderen laten kennismaken met het schrijven en versturen van een brief, kaart of een WhatsApp-berichtje.Hoe werkt het allemaal en wat kan de impact zijn van zo’n berichtje. Over dit laatste gaat het boek Stinktrol van Jeanne Willis, dat is voorgelezen door een medewerker. Tot slot zijn de kinderen zelf aan de slag gegaan met het schrijven en versturen van een kaart. Klik hier voor een aantal foto’s. 

De medewerkster maakte de kinderen er bovendien op attent dat iedereen onder de 18 jaar kosteloos lid kan worden van de bibliotheek.

Meer informatie is te vinden op de website www.bibliotheekgooienmeer.nl


Een impressie van de boeken speeddate in de Kinderboekenweek. Bijna alle kinderen hadden hun lievelingsboek meegenomen en konden daar een heleboel over vertellen. Een minuut is dan best kort. Gelukkig kon je het daarna nog eens en nog eens proberen om je verhaal te compacten. Iedereen was erg geïnteresseerd in elkaars boeken en als ze heel erg voorzichtig waren werden de boeken ook wel even uitgeleend aan elkaar.

Al met al was het zeker de moeite waard om nog eens te doen.

Klik hier voor de foto’s


Impressie van groep 4

Het schooljaar is alweer 4 weken oud en we kunnen al een kleine balans opmaken van de eerste periode.Voor iedereen spannend en weer wennen, ook voor ons als leerkracht. Maar zo langzamerhand begint het steeds meer vertrouwd te voelen en weet iedereen  zo ongeveer wat er van hem/haar verwacht wordt.Er zijn drie nieuwe kinderen in onze groep gekomen van een andere school. Zij zijn  langzaamaan hun plekje aan het veroveren en vriendschappen aan het sluiten. Groep 4 bestaat dit schooljaar uit 27 kinderen, 12 jongens en 15 meisjes. De groep is verdeeld in 7 tafelgroepen met elk een groepsleider. Deze leiders wisselen elke week en zijn verantwoordelijk voor het uitdelen en ophalen van schriften en knutselspullen, plakken van stickers op de beloningskaart van taakspel en wat er zich nog meer aandient. Als een activiteit zich ervoor leent draaien we de tafels naar elkaar toe en zitten zij ook als groep bij elkaar. U kunt  hier de foto’s van de groepjes bekijken. Na elke vakantie wisselen de kinderen van groepje en plekje in de klas.

Inmiddels hebben we met alle ouders kennis gemaakt op de informatieavond en/of tijdens de kennismakingsgesprekken. Het is fijn om de lijnen kort te houden en hopen dat u ons benadert als daar aanleiding toe is.

En als we dan de balans opmaken kunnen we zeggen dat:

  • De eerste tafels al zijn opgezegd
  • De eerste knutsels hangen
  • De eerste blokken ( rekenen, taal spelling) al bijna zijn doorgewerkt en de eerste toetsen er al aan komen.
  • De eerste liedjes zijn aangeleerd
  • De eerste verjaardagen zijn gevierd
  • De eerste hoofdletters zijn geschreven
  • En het eerste feest gevierd gaat worden ( Kinderboekenweek)
  • Er hebben zich twee klassenouders gemeld voor dit schooljaar: Sandra (moeder Nicky) en Arwin  (vader van Wesley). Daar zijn we heel blij mee.

We hopen er met elkaar een gezellig en leerzaam schooljaar van te maken.


Groep 4 is goed gestart! Binnenkort komen er allerlei leuke stukjes op deze pagina met activiteiten die wij in de klas hebben gedaan.

Komt u gerust nog eens kijken!

PicsArt_08-28-11.53.16.png wordt weergegeven


cartoon-children.295151516_std