Groep 4 2019-2020

Project “De zee vertelt….”

Groep 3 en 4 werken aan het project “De zee vertelt…” Tijdens deze 5 lessen leren de kinderen op speelse wijze over het probleem van plastic zwerfafval en van de plastic soep in de zeeën van onze aarde. Ze onderzoeken wat er in hun eigen omgeving allemaal wordt weggegooid aan plastic. Ze leren ook kijken naar afvalmateriaal op kleur en vorm en hoe ze dat kunnen hergebruiken. Ze brengen ook een bezoek aan de Kringloopwinkel en zien hoe spullen daar worden gesorteerd. Onder leiding van een kunstenaar maken de kinderen van het verzamelde plastic afval en een afgedankte stoel een prachtige troon. Op die troon vertellen ze de zee wat zij denken dat er moet gebeuren om de zee minder vies te maken.

Op deze foto’s ziet u hoe het was bij de Kringloopwinkel.


Harp in de klas:

In de week voor de kerstvakantie werden we door de moeder van Dirk getrakteerd op een les over de harp. Zij had er een prachtige powerpointpresentatie bij gemaakt en vertelde er een duidelijk en interessant verhaal over. We hebben natuurlijk ook geluisterd naar harpmuziek en alle kinderen mochten het ook eens zelf proberen.

Zoals jullie op de foto’s kunnen zien hing iedereen aan haar lippen.


Pietenbaan

In de week vóór 5 december hebben alle kinderen van groep 4 weer het felbegeerde Pietendiploma behaald. Wat je daar zoal voor moet doen? Nou, dat is niet kinderachtig!

Er moet door de dakgoot gelopen worden

Je aan een touw omhoog trekken tegen het schuine dak

Door de schoorsteen springen, 

Over smalle richels op grote hoogte lopen

Cadeautjes in schoorstenen mikken 

Je voortbewegen op wiebelige boten 

enz.   enz.

Op de foto’s is te zien hoe behendig iedereen het er vanaf brengt.


Afgelopen periode hebben de kinderen weer ontzettend hard gewerkt. 
Dit is beloond met een maandbeloning van taakspel. De kinderen mochten allemaal hun grootste knuffel mee naar school nemen. Wat een geweldig gezellige ochtend was dit. Klik hier voor de foto’s.

Dinsdag 5 november j.l. hebben we met groep 4 een bezoek gebracht aan het Spookbos. We kregen daar een les over paddenstoelen.Omdat er genoeg ouders, en een oma, bereid waren om te rijden en de kinderen daar te begeleiden werd deze ochtend een enorm succes. Heel veel dank daarvoor.

Bij de ingang van het Spookbos werden we al gastvrij opgewacht door een begeleider die ons naar de mooi verbouwde loods leidde. Daar waren alle voorbereidingen getroffen voor een interessante les. Zij vertelde ons over plaatjes en buisjes onder de hoed van een paddenstoel, over schimmels en sporen en waarvoor paddenstoelen dienen als opruimers in het bos. De kinderen waren erg geïnteresseerd en betrokken en wisten er zelf ook al veel over te vertellen.

Na het theoretische gedeelte gingen we op pad naar het bos.  De kinderen werden in tweetallen verdeeld en kregen een tasje mee met de benodigde gereedschappen zoals een spiegeltje, een liniaal, potlood, zoekkaart en een papier om de gevonden paddenstoelen op te registreren. Zelfs het kleinste paddenstoeltje werd bekeken, gemeten en vastgelegd.

Nadien werden de handen goed gewassen, de vondsten besproken en werden de namen opgezocht of zelf bedacht.

Op de foto’s kunt u zien hoe betrokken alle kinderen aan de gang waren.


Tafels oefenen

In groep 4 moeten de kinderen de tafels oefenen. Hieronder staan een aantal websites  voor het oefenen van de tafels:

www.tafeldilpoma.nl

www.onlineklas.nl

http://tafels-oefenen.nl/tafels-oefenen.aspx

http://oefensite.rendierhof.nl/index.php/middenbouw/rekenen

http://www.multiplication.com/games/play/cargo-ship

http://www.computermeester.be/tafels-oefenen-2013-09.swf


Kinderboekenweek 2019

Tijdens de Kinderboekenweek hebben we in groep 4 een boeken-speeddate gehouden. Alle kinderen hadden hun lievelingsboek mee naar school genomen om over te vertellen en te laten zien.De tafels weren in de klas aan de kant geschoven en we maakten een dubbele kring in de klas. Telkens 2 kinderen zaten tegenover elkaar en vertelden gedurende één minuut over hun boek aan het kind dat tegenover hem zat. ( stopwatch erbij)  Na een minuut wisselde de beurt en na weer een minuut schoof de buitenkring een plekje op. Op deze manier kwamen er telkens 2 andere kinderen tegenover elkaar om over hun boek te vertellen.Na een minuut of 10 dacht ik dat ze er wel klaar mee zouden zijn maar de kinderen wilden helemaal nog niet stoppen. Ze waren allemaal zeer aandachtig en belangstellend in elkaar. Dat is op de foto’s ook goed te zien. Nadat de tafels en stoelen uiteindelijk weer op de oude plekjes waren gezet konden de kinderen veel vertellen over de boeken waar ze over geïnformeerd waren. De volgende dagen kregen de kinderen de gelegenheid om in elkaars boeken te lezen. Wat opviel is dat ze heel erg voorzichtig met de boeken van anderen omgingen. 

Klik hier voor een aantal foto’s.


Start schooljaar

We zijn het schooljaar goed begonnen met onze nieuwe groep 4. Iedereen is druk met wennen, katten uit bomen aan het kijken en ontdekken hoe het allemaal werkt met, en in onze nieuwe groep.Voor de juffen is dat net zo spannend als voor de kinderen en het lijkt zelfs voor de ouders ook wel een beetje spannend: Zien ze mijn kind wel, snappen ze wel hoe dat werkt bij mijn kind en ik wil je nog even vertellen dat…… Heel goed en begrijpelijk allemaal. Wij proberen het allemaal te onthouden. Ondanks een zorgvuldige overdracht, zowel mondeling als op papier, is het toch anders als je de gezichten bij de namen ziet en ervaart hoe al die kinderen in elkaar zitten en hoe het bij iedereen werkt. Elk jaar weer een boeiende ontdekkingsreis.

Wat we al wel weten:

*In onze groep zitten 13 jongens en 16 meisjes.

*Ze hebben laten zien dat ze goed kunnen werken

*We hebben al een aantal keer taakspel gespeeld wat ze echt goed lukt.

*Dit jaar gaan we alle tafels leren, ook door elkaar.

*Iedereen heeft al goed zijn best gedaan op de verjaardagskalender die al in de klas hangt.

*Inmiddels hebben we ook al geleerd wat een zelfstandig naamwoord en wat een lidwoord is!!

*We gaan dit jaar van start met een nieuwe gymjuf: juf Florence en een nieuwe muziekjuf: juf Anouk.

*De inloop bij groep 4 is de eerste periode op vrijdag, de 2e periode op maandag enz. Deze zal eens in de 14 dagen plaatsvinden. Na elke vakantie wisselen we van dag.

*Na elke vakantie krijgen de kinderen een nieuw plekje in de klas.

*Over een poosje beginnen we met de vertelkoffer waarbij iedereen aan de beurt komt om iets te vertellen over zijn sport, hobby, muziek, huisdier o.i.d.

Wij hebben er zin in om er een uitdagend en gezellig schooljaar van te maken. Klik hier voor de groepsfoto.

Juf Marijke en juf LiesbethPicsArt_08-28-11.53.16.png wordt weergegeven


cartoon-children.295151516_std