Groep 3 2018 – 2019

Komt dat zien!

Afgelopen vrijdag was groep 3 omgetoverd in een museum. In kern 10 van Veilig leren lezen ging het over verzamelen. De kinderen hebben hun eigen verzameling meegenomen en in hun eigen museum ten toon gesteld. Het was een leuk project.

Klik hier voor de foto’s.


Voorstelling 15 mei 2018

Groep 3 was de afgelopen weken heel druk aan het oefenen voor de voorstellingsavond. Op 15 mei was het dan zover… ’s ochtends was de generale repetitie voor de andere klassen van de Zuidwend. ’s Avonds mochten alle papa’s en mama’s komen kijken. Tijdens de voorstelling gingen we op wereldreis. Phileine, Ella (groep 5) en Dana (groep 7) waren onze reisleidsters en namen ons mee. We vlogen van Amerika naar Afrika en van Griekenland naar Spanje en naar nog meer landen. Het was een hele gezellige reis en wat deden ze het goed! Als leerkracht ben ik super trots op het eindresultaat! Klik hier voor de foto’s!


Buitenlesdag dinsdag 2 april

Op dinsdag 2 april heeft groep 3 meegedaan aan de Nationale Buitenlesdag. De rekenles en een leesles hebben we buiten gedaan. Dit was een leuke ervaring. Vooral het kunnen bewegen was fijn voor de kinderen. Zo hebben ze sommen gemaakt door naar het antwoord te rennen. Ook mochten ze op het plein op zoek naar woorden en die moesten ze dan in tweetallen opschrijven. Maar….. binnen les geven heeft voor de juf echt wel voordelen: ze zitten rustig op hun stoel ;), we hebben een digibord om de les te verduidelijken en er zijn geen kleuters die ons afleiden tijdens de les….


1 april grap

Maandag was het 1 april…. en dat hebben de kinderen geweten!


Voordat we naar de gym vertrokken vertelde ik de kinderen dat ik een mail van de gemeente had gekregen en dat ze onze hulp in hadden geroepen om iets tegen de hondenpoep te doen. Als wij nou vlaggetjes zouden prikken in of bij de poep dan zouden zij met de speciale stofzuiger het die middag komen opruimen. Met wat aarzeling gingen we opstap! Al snel kwamen we de eerste drollen tegen en werden er prikkers geprikt. Ook op de terugweg wisten ze er nog een aantal op te sporen. Groep 4 ging ’s middags ook naar gym en deed hetzelfde…. Aan het einde van de dag heb ik ze verteld dat het een 1 april grap was…. even was er een stilte, gevolgd door een lach of een opmerking… JUFFFFF!!!!!! 
Wel hoop ik dat door onze grap de hondenbezitters attent zijn gemaakt op de vele uitwerpselen rond de school….. en hopelijk doen ze er wat aan! 


High Tea

Woensdag 27 maart had groep 3 een High tea samen met de ouders. Wie wilde voorlezen mocht op het podium aan alle ouders laten horen hoe goed het lezen na 7 maanden leesonderwijs gaat. Er waren 18 kinderen die dit heel graag wilden. Vol trots zaten ze op het podium. Wat een kanjers!!!


Kunstweken groep 3

Groep 3 werkt tijdens de Kunstweken over de kunstenaar Andy Warhol. In de klas hebben we een filmpje bekeken. In dit filmpje werd Andy Warhol en zijn werk aan ons voorgesteld. Hij is een super beroemde kunstenaar…vooral omdat hij kunst maakte van alledaagse dingen zoals een soepblik of een banaan. De kinderen hebben een aantal kunstwerken bekeken, hun mening daarover gegeven en zijn zelf ook aan de slag gegaan in de stijl van Andy. Zo hebben zij zelf een soepblik ontworpen en ingekleurd en hebben ze zichzelf 6 keer getekend, net als Marilyn Monroe. Dit werkje komt in hun eigen online Kunstwerk museum. Binnenkort krijgen de kinderen hier meer informatie over.


Letterfeest

Na 5 maanden leesonderwijs hebben we kern 6 afgerond met het letterfeest. De kinderen kennen nu alle leesletters en kunnen al korte verhaaltjes lezen. Is dat niet heel knap?! Om leeskilometers te maken hebben we de leestrein ingezet. Voor elk gelezen boekje mogen ze een sticker plakken en bij 10 stickers krijgen ze een leesdiploma. Ook lezen we op school met een leesmaatje uit groep 8 en mogen de kinderen voorlezen vanuit de voorleesstoel. Alles om het lezen nog vlotter onder de knie te krijgen. Binnenkort gaan we dit laten horen aan de papa’s en de mama’s tijdens een high tea. 

De voorleesstoel


Nationale voorleesdagen

Van 23 januari t/m 2 februari waren het de nationale voorleesdagen. Bij ons kwam de voor ons ‘beroemdste brandweerman uit Eemnes’ voorlezen uit het boek “Hennie de heks”. Geheel gekleed in brandweer kostuum kwam brandweerman Arno de Kruif niet alleen een verhaal voorlezen, maar vertelde hij ook wat je moet doen, of juist niet moet doen, als er brand uitbreekt. In de klas hebben we het er ook nog even over gehad of kinderen thuis afspraken hebben met hun ouders over wat ze moeten doen bij brand. Misschien heeft uw kind dit thuis wel verteld. Altijd handig om dit bespreekbaar te maken, want je moet er toch niet aan denken dat er thuis brand uitbreekt….

Op de foto’s kunt u zien dat iedereen geboeid zit te kijken.


Sneeuwpret 22 januari

Vandaag viel voor het eerst sneeuw in 2019! De kinderen kwamen goed voorbereid op school met dikke sjaals, mutsen en handschoenen! Om 11 uur dwarrelden de eerste vlokjes naar beneden. Tijdens de overblijf kon er al met sneeuw gespeeld worden. Om 14 uur lag er een dikkere laag en was het genieten tijdens het buitenspelen. In plaats van “Iemand is hem, niemand is hem!” was het nu een sneeuwballengevecht tegen de juf ;). Klik op de foto voor een aantal andere foto’s.

 


Kerst

Na Sinterklaas werd de school weer mooi versierd voor Kerstmis. Ook onze groep was weer prachtig geworden. De molens kregen een winterse look. De vader van Iza heeft een prachtige stal gemaakt: De Zuidwendstal.  We hebben huisje boompje beestje gekeken om te weten te komen waar het Kerstverhaal vandaan komt. Daarna hebben de kinderen zelf dieren van klei gemaakt om de stal te vullen.

Woensdagavond mochten de kinderen ’s avonds naar school komen voor het gezellige kerstdiner. Alle kinderen hebben zelf een lekker hapje meegenomen, waardoor er een heerlijk buffet ontstond. Tijdens het eten hebben we een rode loper momentje gedaan om alle kinderen te bewonderen. Wat was iedereen prachtig! Ook hebben Bauke en Rody een kerstverhaal voorgelezen.

Na het eten hebben we nog even ons liedje geoefend, want die moesten we buiten aan alle ouders laten horen na de lichtjesoptocht.

Het was een hele gezellige avond. 


Bezoek Bibliotheek

Dinsdag 18 december is groep 3 naar de bibliotheek geweest. Tijdens dit bezoek stond het boek “De stip” centraal.

Floor kan absoluut niet tekenen, vindt ze zelf. Haar lerares weet daar wel raad mee. Ze laat haar een stip zetten op een leeg vel papier en vraagt of Floor het wil ondertekenen met haar naam. Dat doen kunstenaars! De volgende dag hangt haar tekening in een lijst aan de muur. Floor weet niet wat ze ziet! Floor kijkt kritisch naar haar stip en vindt dat het beter kan en gaat aan de slag. Uiteindelijk maakt ze een hele reeks stippenschilderijen. Ze weet zelfs een ander kind te overtuigen dat hij ook echt wel iets kan tekenen! Na dit verhaal hebben ze naar kunst gekeken, want er hangt kunst in de bibliotheek! Ook hebben ze zelf een kunstwerkje gemaakt door middel van een dictee. Maar geen gewoon dictee, maar een opdrachten dictee. Het was een gezellige ochtend. Voor de foto’s klikt u op de foto.Sinterklaasfeest groep 3

De decembermaand is een spannende tijd… want SInterklaas is in het land. Het thema op school was “Een Hollands avondje…” Na de versieravond zag groep 3 er fantastisch uit! We hadden 2 hele mooie molens. Daarvoor wil de makers enorm bedanken. De groepen 3 en 4 keken elke dag naar het Sinterklaasjournaal en kregen ook Pietenplaatjes. Die werden onderling fanatiek geruild. Ook kwamen de Pieten bij ons op school om te leren lezen… Op 5 december klopten onze hartjes snel, zou de Sint ook naar de Zuidwend komen? We stonden nog maar net buiten of er kwamen al Pieten op brommers aan. Sinterklaas was nergens te vinden! Gelukkig was Sinterklaas wel gekomen en heeft hij heel veel Hollandse dingen gekregen. Groep 3 zou het wel leuk vinden als de Sint eens op een koe door Eemnes zou gaan, want dat is typerend voor Eemnes: de koeienrotondes!

In de klas hebben we speculaaspoppen versierd en lekker zitten kleuren en werkbladen gemaakt. Om half 11 mochten we bij de SInt en de 5 Pieten op bezoek in de speelzaal. Daar hebben de kinderen samen met de Pieten spelletjes gespeeld en sommige kinderen mochten met de staf van Sint lopen na een mooi liedje te hebben gezongen.

Klik op onderstaande foto voor de andere foto’s

.Voorstelling 3 x 3 dans

3×3 is een samenwerking van De Stilte met Dans Brabant en Greenbag. In de speelzaal was er een dansvloer van 3×3 meter. De kinderen gingen hier omheen zitten. De dansdocent van De Stilte leidde de voorstelling in. Daarna gingen we kijken naar een duet tussen een danser en een muzikant. De danser reageerde op de muzikant en andersom liet de muzikant zich beïnvloeden door de danser. Aansluitend was er een nabespreking van de dansdocent met de kinderen over wat ze hebben gezien. 3×3 eindigde met een workshop waarin de kinderen werden uitgedaagd om zelf te bewegen. Na de voorstelling zijn we er in de klas nog mee verder gegaan tijdens de muzieklessen. Klik hier voor de foto’s die gemaakt zijn tijdens deze voorstelling.


Kinderboekenweek thema: Vriendschap

In de grote hal werd de Kinderboekenweek geopend met een toneelstukje door het team. Vriendschap is een belangrijk onderdeel van de basisschool. Samen heb  je meer plezier! Ook werden de 11 nieuwe kinderen welkom geheten. Ze mochten onder de boog van vriendschap door. De hele week heeft deze boog in de gang gestaan, zodat alle leerlingen van de Zuidwend samen het zijn/haar vriend/vriendin onder de boog door konden lopen. Klik op de foto voor een aantal foto’s tijdens de opening.

We hebben ook heel veel leuke opdrachten gedaan rondom vriendschap. Zo is er een Wall of Friends ontstaan, hebben we vriendschapstorens van bladeren gemaakt, zijn er ouders komen voorlezen in de klas en hebben we in de hal een liedje gezongen samen met groep 4 voor alle andere kinderen van de Zuidwend. Al met al was het een hele leuke Kinderboekenweek. Klik op de foto’s voor de andere foto’s.

      


De eerste vier weken zitten er op en we hebben kern 1 van lezen en blok 1 van rekenen al af. De juf is trots op de kinderen, want wat doen ze het goed! Ik zie al zulke grote stappen. Van de eerste losse letters tot de eerste korte zinnetjes lezen. Zoals: ik vaar, ik rem, ik vis. Tijdens de rekenles spelen we lekker vaak spelletjes met een dobbelsteen om het getalbeeld goed in te slijpen en ook oefenen we op de chromebooks! De gymlessen van meester Kees zijn ook erg populair. Ook komen er soms een aantal ouders even de Hilt binnen tijdens de les. Even kijken of het nog net als vroeger is, want sommige hebben zelf nog van meester Kees gymles gehad.

De komende weken werken wij over het Thema: Vriendschap. Heel toepasselijk in groep 3, want van 2 groepen 2 moet het 1 nieuwe groep 3 worden. Hoe doe je dat als kind? Door veel met elkaar te spelen en te werken. Gelukkig is daar genoeg ruimte voor in onze groep. Dus dat gaat wel goed komen

!


Welkom op de groepspagina van groep 3. De eerste  schooldagen zijn alweer een feit! Met veel enthousiasme zijn we (29 kinderen en de juf) begonnen aan weer een leerzaam jaar. Via deze pagina wil ik jullie een beeld geven van de leuke activiteiten die wij hebben gedaan. Komt u dus gerust nog eens terug om te kijken.

Groetjes van juf Annemieke

PicsArt_08-28-11.52.51.png wordt weergegevencartoon-children.295151516_std