Groep 1&2 A        2019 – 2020\

Sinterklaas 2019

Sinterklaas in het land! De kleuters in onze groep waren er vol van… Dankzij heel veel ouders hebben we tijdens de versieravond de school feestelijk om kunnen toveren! Dit jaar vieren we niet alleen de verjaardag van Sinterklaas maar ook de verjaardag van een van de pieten! De slingers hangen er al, de piano staat al in de hal en een reuze taart staat in de gang! Alle ingrediënten voor een bijzonder verjaardagsfeest zijn aanwezig…

Een ingerichte stal met een paard was aanwezig in de klas! Een  paard waar we echt op konden zitten! Het kantoor van Sinterklaas op de gang met echte schrijfveer!

We hebben extra veel leuke prentenboeken over Sinterklaas gelezen, veel liedjes gezongen, de stoomtrein van Sinterklaas geschilderd, nagedacht over verlanglijstjes, pietenmutsen in vrolijke kleuren gemaakt en de kleintjes hebben met magisch goud papier hun eigen grote boek van Sinterklaas versierd! Kleine stukjes scheuren van ‘goud’ papier is best een klusje voor sommige jongste kleuters die net op school zijn! 

De kleuters hebben zelfs een echt pietendiploma verdiend met gym! Balanceren op de dakgoot en pakjes gooien en… ze kunnen het allemaal! In de bouwhoek werd het huis van Sinterklaas nagebouwd en de stal voor zijn trouwe schimmel. Als toetje hebben we eigen strooi-zakjes gestempeld en pepernoten gebakken in onze eigen pepernoten-fabriek met hulp van heel veel moeders! Het letter-tafeltje met de letter “S” hebben we ook een mooi plekje gegeven. Pepernoten tellen en verdelen was ook heel spannend! Genoeg voor iedereen! Tenslotte hebben we vragen bedacht om aan Sinterklaas te stellen!

Het grote Sinterklaasfeest werd op 5 december gevierd! Sinterklaas en de pieten bezochten ons op school en kwamen een kijkje nemen tijdens ons traditionele Sinterklaas spelletjescircuit. Iedereen ging moe maar voldaan na een ochtend vol spelletjes, chocolademelk en pepernoten met een pakje naar huis. Een jarige Sint, een jarige Piet en heel veel blije kinderen… driedubbel feest! 


Kinderboekenweek 2019

“Reis met ons mee!”

De Kinderboekenweek was een groot succes! Wat hebben de kleuters in onze groep hun best gedaan…

Het verkeer en vervoersmiddelen rondom de Petteflet van Pluk stond centraal. De kinderen hebben prachtige kraanwagens van Pluk gemaakt van rolletjes en eierdozen. De oudste kleuters hebben de kraanwagen van Pluk ook gevouwen. Best moeilijk… Het verven van ‘Langhors’, het lange paard van de majoors was best een klus! Een groepswerk waar de kleuters heel erg hun best voor hebben gedaan! Jezelf knippen en plakken als poppetje op het paard was ook een uitdaging…

De kleuters uit groep 1 hebben helemaal zelf Aagje geschilderd. De garage van de Petteflet werd nagebouwd in de bouwhoek. Van klei werden voertuigen gemaakt voor op de puzzel van de straat. We hebben heel veel boeken over voertuigen bekeken en naar verhalen geluisterd. We weten nu ook alles over bouwverkeer, treinen, bussen, politievoertuigen, boten en het station. .De kleuters uit groep 2 hebben ook zelf een boek geschreven over een reis met zichzelf in de hoofdrol! Prachtige tekeningen hebben de kinderen getekend als illustraties.

Verkeerslessen op het speelplein met een juf als politieagent die bekeuringen heeft uitgedeeld aan hardrijders en wildebrassen in het verkeer!, Een echt verkeerslicht en zelfs een flitspaal kregen een vaste plek op het plein. De bekeuringen waren op de kijkavond te zien evenals een heleboel andere werkjes!

Karel met de houten poot (familie van de postduif) vloog rond aan het plafond tijdens de kijkavond die druk bezocht werd tijdens de afsluiting van de Kinderboekenweek! 

Kortom, teveel om op te noemen! Het was een geslaagde Kinderboekenweek met leerzame lessen en opdrachten waar de kinderen, maar ook de juffen van hebben genoten! Vervolgens waren we druk bezig met het ontdekken van de herfst… Bomen, het bos, dieren in het bos, de paddenstoelen en het weer… Kokkerellen met eieren, werken met houtskool en echte bladeren opgeplakt! We hadden een herfsttafel in de klas en weten nu hoe verschillende bladeren en paddenstoelen eruit zien! We hebben spelletjes gedaan met cijfers en letters en werkboekjes over de herfst gemaakt.

De koude maanden zijn nu begonnen en de stoomtrein is inmiddels aangekomen… Spannende weken volgen!

We hebben er allemaal zin in!


De eerste weken van het nieuwe schooljaar zitten er weer op. Afgelopen weken zijn we aan het werk geweest met de vormen en kleuren. Wat kennen we deze toch al goed. Daarnaast zijn we ook aan het werk geweest met de letter Z van zon en werden er prachtige zonnen gemaakt. Met veel enthousiasme werden er voorwerpen die met de letter Z begon door de kinderen van thuis meegenomen, trots lieten ze deze in de kring zien om ze vervolgens op de lettertafel neer te leggen. Naast de gebruikelijke hoeken was ook de ontdekhoek open, waarin de kinderen aan de slag zijn gegaan met het laten drijven en zinken van verschillende objecten en zitten de eerste bevindingen al in hun ontdekboek.

Afgelopen week hebben de kinderen ook voor het eerst les gehad van een echte gymjuf, een beetje spannend, maar wel heel erg leuk! 

Kortom; we hebben dit schooljaar weer een goede start gehad. Groep ½ A bestaat uit een gezellige groep heerlijke kinderen. Dus wij hebben er absoluut weer zin in dit schooljaar!

Groetjes van juf Sandra en juf Minke


cartoon-children.295151516_std